Werkwoorden leren: 5 manieren voor veel effect in weinig tijd

Werkwoorden leren is over het algemeen niet het meest populaire gedeelte wanneer mensen een taal leren. Lange rijtjes, veel uitzonderingen en geen idee hoe alle tijden en uitgangen uit elkaar gehouden moeten worden.

Maar werkwoorden zijn wel bijzonder belangrijk; iedere zin bevat minimaal één werkwoord, maar meestal meerdere.

Een statistiek om het belang van werkwoorden te ondersteunen: in het Duits zijn er maar liefst 112 werkwoorden binnen de top-500 meest-gebruikte woorden.

Als je de werkwoorden in een taal snel (en foutloos) kunt vervoegen dan ben je al een heel eind op weg. Wat je wilt bereiken is dat je een werkwoord gebruikt zonder er bij na te hoeven denken hoe je het vervoegt.

Hieronder laat ik 5 manieren zien om zo veel mogelijk effect te hebben, in zo min mogelijk tijd.

1. Begin met de top-50 werkwoorden

Het heeft geen zin om werkwoorden te leren die je zelden gebruikt of tegenkomt, helemaal als ze ook nog eens onregelmatig zijn. De top-50 meestgebruikte werkwoorden worden gigantisch veel gebruikt; ze komen (veel) vaker voor dan de honderden overige werkwoorden bij elkaar.

Denk hierbij aan werkwoorden als hebben, zijn, kunnen, willen en doen. Als je deze top-50 als eerste snel en foutloos kunt vervoegen dan hoef je van veel van de overige werkwoorden alleen maar de betekenis te leren; het vervoegen is geen enkel probleem meer.

Voor een aantal talen heb ik ebooks gemaakt met alle vervoegingen van de top-50 werkwoorden. Download ze gratis op de ebooks pagina.

Lees meer over statistieken en talen leren in het artikel
Statistieken en een taal leren: Extreme resultaten met maar 2000 woorden

2. Groepeer de werkwoorden

Voor Spaans kunnen alle werkwoorden in 3 groepen verdeeld worden: alle werkwoorden eindigen op -AR, -ER of -IR. Ook voor Italiaans is een dergelijke indeling te maken; alle werkwoorden eindigen op -ARE, -ERE of -IRE. De werkwoorden voor bijvoorbeeld Frans, Portugees, Russisch en Zweeds zijn ook in te delen in groepen.

Als je nu van elke groep een regelmatig, veelgebruikt werkwoord leert en zorgt dat je dit werkwoord écht goed kent dan heb je al gigantische tijdswinst geboekt. En met écht goed kennen bedoel ik dat je deze werkwoorden echt moet kunnen dromen.

Voor Spaans zou je je bijvoorbeeld kunnen focussen op de veelgebruikte werkwoorden hablar (praten), comer (eten) en vivir (leven).

werkwoorden-leren-groeperen

Het overgrote deel van de werkwoorden in een taal is regelmatig en behoort tot één van deze groepen. Je zou een andere indruk kunnen krijgen als je naar de top-50 kijkt van een taal; deze bevat voor veel talen die ik bestudeerd heb relatief veel onregelmatigheden.

3. Kijk alleen naar de onregelmatigheden

Als je de werkwoorden gegroepeerd hebt en van elke groep een veelgebruikt werkwoord kunt dromen, dan hoef je je voor de overige werkwoorden alleen maar te focussen op de onregelmatigheden.

Dit zijn twee fragmenten uit het ebook “top-50 Spaanse werkwoorden” (gratis te downloaden op de ebook pagina). Links het regelmatige werkwoord comer (eten), rechts het onregelmatige werkwoord poder (kunnen). Alle onregelmatigheden zijn rood gekleurd.

werkwoorden-leren-regelmatig    werkwoorden-leren-onregelmatig

Na verloop van tijd ken je de werkwoorden en vormen compleet uit je hoofd, en besef je niet eens meer of een werkwoord regelmatig of onregelmatig is. Dit is waar je wilt zijn; je doet het goed zonder dat je het beseft (je bent onbewust bekwaam).

4. Leer niet meteen alle vormen van het werkwoord

Voor veel talen heb je allerlei varianten van het werkwoord die je relatief weinig zult gebruiken als je net begonnen bent. Denk bijvoorbeeld aan de Spaanse subjunctief of de Italiaanse conjunctief.

Zorg eerst dat je de “gewone” tegenwoordige tijd (ik heb) en verleden tijd (ik had) kent, en vervolgens de toekomende tijd (ik zal hebben). Pas als je deze vormen voor een flink aantal werkwoorden kunt dromen, zou je je moeten focussen op de overige (minder-gebruikte) tijden. Ik zeg dus niet dat je de minder-gebruikte tijden niet hoeft te leren, het hoeft alleen niet meteen allemaal tegelijk.

Als je alle tijden en vormen tegelijk gaat leren dan zul je de vele vormen gegarandeerd door elkaar halen. Je krijgt een soort “spreekverlamming”; je gaat twijfelen omdat je weet dat je alle vormen niet perfect uit elkaar kunt houden.

5. Varieer de volgorde waarin je leert

Zoals ik al eerder heb gezegd in het artikel over rijtjes leren: wie in rijtjes leert gaat ook in rijtjes denken. Als je tijdens het praten bijvoorbeeld “wij willen” wilt zeggen en je hebt alle werkwoorden elke keer in de (veelgebruikte) volgorde “ik-jij-hij-wij-jullie-zij” geleerd, dan zul je dit rijtje in je gedachte iedere keer afwerken voor je bij de “wij-vorm” bent.

Dit duurt te lang als je een soepel gesprek wilt voeren.

Leer daarom vormen (vooral) buiten hun rijtje. Probeer bijvoorbeeld voor alle werkwoorden uit een lijst de wij-vorm in de tegenwoordige tijd op te noemen.

Download gratis top-50 werkwoorden

Voor een aantal talen heb ik ebooks gemaakt met alle vervoegingen van de top-50 werkwoorden, waarbij de onregelmatigheden extra uitgelicht zijn. Download ze gratis op de ebooks pagina.

Reacties

 1. Guest says:

  Zeer nuttige tips! Het klopt helemaal dat in rijtjes leren niet helpt!

 2. Margreet Kranenborg-Wolters says:

  Bedankt voor je reactie. Jammer.

 3. Margreet Kranenborg-Wolters says:

  Heb je ook de top-50 werkwoorden in het Frans?

 4. Gina says:

  Goedemorgen, als dochter van een Italiaan waar ik overigens niet bij ben opgegroeid, zou ik graag de taal willen leren spreken. Ik betaal net met een link via Facebook, maar kan vervolgens het e-book niet downloaden. Ook kan ik mijn berichtje aan sneleentaalleren niet terugvinden op jullie Facebookpagina. Hoor graag hoe ik het boek dan wel kan bemachtigen. Vr. groet, Gina

 5. TristanBains says:

  Goed om te horen dat je er veel aan gehad hebt.
  Welk ebook wilde je downloaden? Spaans of Italiaans?

 6. Guest says:

  Hallo,

  Ik heb al superveel opgestoken van je website en ben al een aardig stuk op weg. Mijn frequentiewoordenboek zit ook al op de post. Vandaag wilde ik de 50 werkwoordenlijst van spaans downloaden, maar jammer genoeg kom ik na het plaatsen van een tweet bij een foutmelding (kan de pagina niet vinden).
  Graag hulp, ik wil verder leren!

Praat gezellig mee!

*