5 stappen om het juiste boek te kopen en miskopen te voorkomen

Boek kopen

Photo Credit: radioher via Compfight cc

Je staat in de boekwinkel en je ziet een plank vol met taalboeken. Elk boek claimt je die taal te leren. Hoe bepaal je nu welke je moet kopen?

Een slecht boek kopen is zonde; je bent niet alleen je geld kwijt, maar je hebt ook nog eens tijd geïnvesteerd in iets dat niet werkt en je bent mogelijk een paar frustraties rijker. Je zou zelfs de verkeerde conclusies kunnen trekken, bijvoorbeeld dat het aan jou ligt dat je die taal nog steeds niet beheerst.

Gelukkig kun je vrij gemakkelijk voorkomen dat je het verkeerde boek koopt. Er is een aantal eenvoudige stappen die je kunt toepassen om binnen maximaal 3 minuten te bepalen of een boek goed is (voor jou):

1. Bekijk het laatste hoofdstuk (30 seconden)

Dit is het allereerste dat ik altijd doe, hiermee kun je zo de helft van de boeken afschrijven. Stel je wilt een boek kopen om Spaans te leren. Ga naar het laatste hoofdstuk en kijk naar de dialogen, teksten en eventueel de grammatica-uitleg.

Kijk naar de vertaling in de instructietaal (je spreekt tenslotte nog geen Spaans). Kijk nu of de gebruikte dialogen van een beetje hoog niveau zijn, en zet dit af tegen het aantal pagina’s dat dit boek nodig heeft om daar te komen.

2. Bekijk de gebruikte dialogen en teksten (30 seconden)

Zijn de gebruikte dialogen en teksten interessant? Zijn ze nuttig? Teksten die over onderwerpen gaan die je niet interesseren (in mijn geval bijvoorbeeld kunst) of over onderwerpen waar je het zelden over zult hebben in die taal (hoe vervang ik mijn autoband, of klederdracht door de eeuwen heen) zijn zonde van je tijd. Je verspilt een hoop tijd aan woorden die je nooit zult gebruiken.

Je kunt beter tijd besteden aan onderwerpen die je interesseren of waar je vaak over zult praten. Een boek lezen dat vol staat met oninteressant materiaal gaat na verloop van tijd vervelen, en het zal je veel ‘discipline’ kosten door te gaan met leren.

3. Kijk naar de algemene opzet (1 minuut)

Als het boek na het bekijken van het laatste hoofdstuk en de dialogen nog steeds goed lijkt, ga dan naar de inhoudsopgave. Kijk of er een algemene opzet is, bijvoorbeeld steeds 6 hoofdstukken met dialogen en dan een hoofdstuk met grammatica-uitleg (zoals bij de Assimil-reeks). Wat is het achterliggende idee? Is er wel een idee? Kijk bijvoorbeeld naar:

  • Veel grammatica? Of meer toepassingsgericht?
  • Veel dialogen?
  • Veel oefeningen? Wat voor oefeningen?
  • Korte hoofdstukken of lange hoofdstukken?

Bekijk 3 hoofdstukken: één in het begin, één in het midden en dus één aan het eind. Past de opzet bij jou? Persoonlijk hou ik bijvoorbeeld van boeken die opgedeeld zijn in veel korte hoofdstukken, zodat het laagdrempelig is om aan een hoofdstuk te beginnen en het af te maken.

4. Kijk naar reviews van anderen, maar wel de juiste (1 minuut)

Als je online kijkt en eventueel voorwerk doet voor je naar de boekhandel gaat, dan raad ik zeker aan om toch even naar wat reviews te kijken. Je kunt natuurlijk ook in de boekwinkel zelf even op internet kijken. Reviews zijn ruwweg onder te verdelen in 3 groepen:

  1. Overdreven positief, ongeloofwaardig
  2. Overdreven negatief, zuur
  3. Nuttig

Welke reviews zijn nuttig? De reviews die 3 of 4 sterren krijgen (op een schaal van 5). Mensen die 3 of 4 sterren geven zijn redelijk enthousiast over het boek (anders gaven ze wel minder sterren) en zijn meestal meer gefocust op de feiten. Ze zullen een paar voordelen opnoemen en een paar tekortkomingen, vaak zelfs nog met een suggestie voor verbetering of een vergelijking met een alternatief.

Mensen die 1 ster geven zijn vaak te negatief over een boek (“waardeloos”, “niet kopen”) en mensen die 5 sterren geven zijn ook vaak erg emotioneel over hun aankoop (“geweldig”, “kan ik echt aanraden”). In beide gevallen bevatten de reviews zelden veel feitelijke informatie waar je wat aan hebt voor je beslissing.

Overigens heeft het natuurlijk weinig zin om naar 3-sterren reviews te kijken als er verder alleen maar 1-sterren reviews zijn… Kijk dus ook even naar het gemiddelde.

5. Zet de prijs af tegen de toegevoegde waarde (10 seconden)

Alle waar naar zijn geld. Kijk wat het boek kost en zet dit af tegen je bevindingen tot nog toe. Het kan zijn dat het boek goed is, maar dat het veel te duur is.

Wat ook voorkomt, is dat het boek niet aan al je kwaliteitseisen en wensen voldoet, maar dat het toch interessant kan zijn om aan te schaffen. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een goedkoop phrasebook gekocht waar een paar handige overzichten in stonden, terwijl de rest van het boekje niet heel erg goed was. Ik heb misschien 90% van het boekje (bewust) niet gebruikt, maar ik wilde best een paar euro (iets van 3 euro) betalen voor de 10% die ik wel wilde gebruiken.

Met het volgen van deze 5 stappen zul je niet alle miskopen kunnen voorkomen, maar de kans op een miskoop is wel aanzienlijk kleiner.

Waar let jij op als je een boek koopt? Laat het weten in de comments.

Praat gezellig mee!

*