6 beste apps om een taal te leren

Apps taal lerenEr zijn ongelooflijk veel apps voor het leren van een taal, en het worden er iedere dag meer. In de loop der jaren heb ik er een hele hoop getest, en er waren helaas meer slechte dan goede apps bij.

Wat ook opvallend is, is dat verreweg de meeste goede apps gratis te downloaden zijn. Uit de lijst hieronder is alleen Anki niet gratis (wel gratis voor Android).

De apps hieronder zijn de apps die ik zelf dagelijks gebruik en de schifting overleefd hebben.

1. Anki

App Anki

Heb je vroeger woordjes geleerd door op de ene kant van een blaadje het Nederlandse woord te schrijven en op de andere kant de vertaling?

Dit is precies wat Anki doet, maar dan met ingebouwde intelligentie; Anki maakt gebruik van gespreide herhaling. Dit komt er kort gezegd op neer dat de woorden op de juiste momenten in de tijd herhaald worden; woorden waar je meer moeite mee hebt worden vaker herhaald.

Voor mij was Anki de app die woordjes leren veel sneller en laagdrempeliger maakte; je hebt je telefoon altijd bij je. Je kunt andermans woordenlijsten gratis downloaden of kaartjes inladen via bijvoorbeeld Excel. Verder kun je allerlei statistieken over je prestaties bijhouden en kun je limieten instellen over hoeveel woorden of minuten je per dag maximaal wilt studeren.

Anki voor iPhone
Anki voor iPad
Anki voor Android

2. Nieuws-apps

App Spaanse krant el País

Voor elke taal is er wel een gratis nieuwsapp. Lees elke dag een (klein) artikel in de taal die je wilt leren, een paar minuten is genoeg. Bij de meeste nieuwsapp kun je ook nog filteren op categorie, dus je kunt over zaken lezen die je interesseren.

Op deze manier heb ik in het verleden Zweedse, Spaanse, Duitse en Italiaanse artikelen gelezen. Je merkt al vrij snel dat je steeds meer begrijpt.

Zie de pagina met een lijst van nieuws-apps in een aantal talen

Tip: Ook al interesseert het je weinig, begin met de roddel/society categorie; artikelen in deze categorie maken over het algemeen veel gebruik van alledaagse woorden, en bevatten minder moeilijke woorden en vaktermen dan bijvoorbeeld artikelen over economie of politiek.

3. Google Translate

App Google Translate

Google Translate is prima geschikt om losse woordjes te vertalen, en je kunt opgezochte woorden opslaan. Mocht je een nieuwer Android toestel hebben dan kun je ook het complete woordenboek voor een taal opslaan voor offline gebruik (let wel: de bestanden per taal zijn wel zo’n 150MB groot). De app-versie is niet zo uitgebreid als de webversie, maar toch bijzonder handig.

Er zijn wel andere woordenboek-apps te downloaden, maar ik ben er nog geen één tegengekomen die beter is dan Google Translate.

Google Translate voor iPhone
Google Translate voor iPad
Google Translate voor Android

4. TuneIn

App radio TuneIn

TuneIn is een app waarmee je naar ongelooflijk veel radiozenders (van over de hele wereld) kunt luisteren. Je kunt filteren op taal, land en onderwerpen. Wil je bijvoorbeeld naar een Spaanstalig station luisteren over cultuur of een Russische zender over sport? Je kunt het vinden in hun database en de stations opslaan in je voorkeuren.

Waarom deze app? Als je een taal leert moet je in een vroeg stadium de klanken horen (zelfs als je nog niet begrijpt wat er gezegd wordt). Ook moet je in een zo vroeg mogelijk stadium native speakers horen praten in plaats van het (onnatuurlijk) langzame audiomateriaal dat vaak bij boeken verkocht wordt.

Hoe vroeger je gewend raakt aan de snelheid waarmee native speakers praten, hoe beter.

Ikzelf ben hier hardhandig achtergekomen toen ik voor het eerst in Rusland kwam; ‘in het echt’ bleken Russen toch een stuk sneller en ‘onduidelijker’ te praten dan op de CDs waarmee ik het geleerd had…

TuneIn voor iPhone
TuneIn voor Android

5. TV apps

App Zweedse TV

Veel tv-stations hebben een eigen app waarop je afleveringen terug kunt kijken. Helaas is er vaak gedoe met uitzendrechten in andere landen, dus je kunt niet alle afleveringen terugkijken (of live meekijken).

TV-apps hebben als voordeel dat het beeld het geluid ondersteunt. Hierdoor is het over het algemeen makkelijk te volgen dan een radio-app.

Zie hier een lijst met tv-apps voor Spaans, Italiaans, Russisch en Zweeds

6. Recorder app

App mp3 recorder

Een recorder-app lijkt misschien een vreemde eend in het rijtje van beste apps voor talen leren, maar het is erg handig. De manier waarop ik de recorder-app gebruik is om veelgebruikte zinnetjes (uit Lonely Planet phrasebooks) in te spreken en vervolgens als mp3 af te luisteren als ik onderweg ben.

Op deze manier maak ik snel en eenvoudig mijn eigen leermateriaal (met dezelfde opzet als Pimsleur), waarbij ik zeker weet dat alleen belangrijke zinnetjes voorkomen.

De iPhone bevat standaard al een prima recorder app, de standaard recorder app voor Android is minder goed. De Android app hieronder slaat alle bestanden als mp3 op, wat handig is als je ze nog een keer wilt luisteren op je mp3 speler of computer.

ASR Mp3 voor Android

Is er nog een app waarvan jij vindt dat die ontbreekt? Laat het weten in de comments hier beneden.

Meer over de beste boeken en sites kun je lezen in het artikel De beste boeken, apps en sites om een taal te leren.

Reacties

 1. Wendy says:

  Bedankt! Ik hoor dat mijn uitspraak in het Nederlandse taal goed te verstaan is. Dat geeft mij een zeker gevoel voor aankomende moeilijk gesprekken met dure worden. Communiceren is tussen twee partijden ik sta me nu sterker als gesprek partners steeds doen alsof ze mij niet verstaan.

 2. irisHeijnekamp says:

  Hallo Tristan,

  Duolingo is inderdaad erg handig.

  • Jeta says:

   Alleen jammer dat alle apps om Spaans te leren vanuit het Engels gaan. Ik kan geen app vinden Nederlands-Spaans. Of heb ik iets gemist?

 3. Karen says:

  Memorise is ook leuk. Verder musixmatch is een app waar je de tekst van een muzieknummer kan opzoeken. Muziek hebben is niet nodig. Je kunt youtube en spotify gebruiken.. spotify wel installeren. Ook kun je zelf helpen om een tekst te vertalen. Er zijn al wat teksten vertaalt.

  Verder vk.com. is Russische facebook waar je bij communities kan aansluiten. Veel muziek films en boeken te vinden in diverse talen. Je moet je wel eerst aanmelden.

 4. Herman Bodewes says:

  Jammer dat je geen apps hebt genoemd voor het Windows Phone platform.

 5. Maarten says:

  Duolingo!

  • Tom says:

   Ik dacht al, geen doulingo. Dat is zo’n faking goede app

   • Jb says:

    Maar met duo lingo kan je alleen engels leren vanuit het nederlands klopt dat? Ik wil graag duits leren

    • Tristan Bains says:

     Hoi Jeroen,

     Met Duolingo kun je allerlei talen leren, maar de instructietaal is over het algemeen Engels. Engels is voorlopig de enige taal die je kunt leren vanuit het Nederlands. Helaas leven wij als Nederlandstaligen in een te klein taalgebied en is het aanbod met Nederlands als instructietaal inderdaad erg beperkt. Je kunt wel Duits leren vanuit het Engels met Duolingo.

Praat gezellig mee!

*