Leer eerst de belangrijkste woorden met een frequentiewoordenboek

Wil je veel tijd besparen door je alleen te focussen op de belangrijkste woorden in een taal? Dan is het de hoogste tijd dat je kennis maakt met het frequentiewoordenboek. Een zeer klein aantal woorden wordt heel vaak gebruikt, terwijl de rest zelden tot nooit gebruikt wordt. Er gaan maanden voorbij dat je het woord schroevendraaier niet gebruikt (OK, tenzij je timmerman bent), terwijl je het woord huis iedere dag wel een keer gebruikt.

Als je een andere taal gaat leren dan klinkt het logisch om te beginnen met de woorden die het meest gebruikt worden. Daarna kun je dan verder gaan met de woorden die minder gebruikt worden. Op deze manier maak je maximaal gebruik van je tijd.

Maar welke woorden worden dan zo vaak gebruikt? En hoe kom je daar achter?

De oplossing: een frequentiewoordenboek

Gelukkig zijn er voor de populairdere talen (Spaans, Duits, Frans etc.) zogeheten frequentiewoordenboeken op de markt. Een frequentiewoordenboek is anders dan een “gewoon” woordenboek; de woorden zijn niet gesorteerd op alfabet, maar op hoe vaak ze voorkomen (frequentie).

Op de eerste pagina staan dus de woorden die het allermeest gebruikt worden. Voor de meeste talen zijn dat woorden als de, het, een, ik, jij, en, of, want, omdat, maar etc. Het is simpelweg onmogelijk om een zin te construeren zonder minimaal één van deze woorden.

Een frequentiewoordenboek gebruik je om een taal snel te leren, een gewoon woordenboek om iets in op te zoeken.

Wil je snel resultaat met minimale inspanning? Dan kun je niet om frequentiewoordenboeken heen.

Een voorbeeld uit een frequentiewoordenboek

De beste frequentiewoordenboeken die nu op de markt verkrijgbaar zijn, zijn de Routledge frequency dictionaries. Ze bevatten per taal de 4000+ meest-gebruikte woorden. Ze zijn niet voor alle talen beschikbaar, maar wel voor de meer populaire talen.

Per pagina staan er tussen de 30 en 35 woorden, inclusief voorbeeldzin en voor de geïnteresseerden bijbehorende statistieken. Als het woord vaak in combinatie met andere woorden gebruikt wordt dan staat dit er ook bij, een erg nuttige toevoeging.

Een kleine selectie uit het frequentiewoordenboek voor Duits:

frequentiewoordenboek voorbeeld

Een kleine beschrijving wat alle getallen e.d. betekenen:

Frequentiewoordenboek uitleg

Achterin het boek staan ook een aantal handige lijsten (bv. top-100) waarin de belangrijkste werkwoorden, samenvoegingen, voegwoorden etc. nog eens apart genoemd worden. Voor Duits heb je bijvoorbeeld een lijst met de meest-gebruikte samenvoegingen (zum ersten Mal, unter anderem, auf der anderen Seite etc.), wat bijzonder handig is.

Met behulp van frequentiewoordenboeken en geheugentechnieken heb ik in snel tempo een relevante woordenschat kunnen opbouwen voor Duits, Spaans en Russisch. Het is ongelooflijk hoe vaak de meest-frequente woorden gebruikt worden.

Deze frequentiewoordenboeken bestaan ook voor onder andere Frans, Portugees, Arabisch, (Mandarijn) Chinees en Japans. Zie hier een overzicht van de beschikbare frequentiewoordenboeken

Reacties

  1. Learn Dutch says:

    Handige tips! Je wilt inderdaad geen tijd verspillen aan woordenschat waar je niets aan hebt.

Praat gezellig mee!

*