7 manieren om nieuwe woordjes snel in je langetermijngeheugen op te slaan

woordjes-leren-mnemotechniek-manieren-langetermijngeheugen

In het artikel over woordjes leren als een pro gaf ik twee uitgewerkte voorbeelden hoe je met behulp van mnemotechniek woordjes snel in je langetermijngeheugen kunt krijgen. Kort gezegd komt het er op neer dat je absurde verhaaltjes verzint waarin je het Nederlandse woord visualiseert en de klanken van de vertaling in de juiste volgorde in het verhaaltje verwerkt.

De reden waarom mnemotechniek werkt is dat je hersens meer tijd en concentratie reserveren voor onverwachte gebeurtenissen. Je onthoudt de woordjes veel langer

Een voorbeeld uit het Russisch

Voorbeeld voor het Russische woord voor morgen = zavtra (завтра): morgen – Zaventem – tram.
Denk aan een vriend die morgen een mooie vliegvakantie naar Rusland gaat maken en net te horen heeft gekregen dat hij niet vanaf zijn geliefde Schiphol maar vanaf Zaventem (Brussel) vliegt. Hij is helemaal van slag en kraamt de volgende onzin uit: “Pfff, ik moet morgen naar Zaventem. Ik denk dat ik de tram neem in plaats van de fiets.”

Zoals je ziet in het voorbeeld heb ik verder een absurde logica toegepast, het land (in dit geval Rusland) in het verhaaltje verwerkt en het persoonlijk gemaakt (een van je vrienden is verwerkt). Dit zijn maar drie van de dingen die je kunt doen om de associatie krachtiger te maken, er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Mocht je nog meer uitgewerkte voorbeelden willen zien, lees dan het artikel waarin ik 10 veelgebruikte Spaanse woorden met deze geheugentechniek uitwerk.

7 manieren om je associatie nog krachtiger te maken

Voor maximaal effect moet je associatie in ieder geval absurd en/of onverwacht zijn. Probeer verder in ieder geval 2 van de onderstaande manieren te verwerken in iedere associatie die je verzint. Varieer hierin en gebruik het eerste dat in je opkomt.

1. Hoe absurder hoe beter

woordjes leren mnemotechniek absurdHet lijkt op het eerste oog misschien gek, maar het kan niet absurd genoeg. Je hersens zijn getraind om onverwachte en absurde dingen te onthouden, niet om alledaagse ‘gewone’ dingen te onthouden. Pas daarom vreemde logica toe in je associatie, laat mensen dingen doen die ze nooit zouden doen of leg verbanden die er niet zijn.

2. Overdrijf eigenschappen van mensen en objecten

woordjes leren mnemotechniek overdrijfHeb je een vriend die ongeduldig is? Maak hem extreem ongeduldig. Heeft je neef een grote neus? Maak zijn neus groter dan de rest van zijn hoofd. Is je baas lang? Maak hem zo lang dat hij niet door de deurpost kan. Geef personen bovennatuurlijke krachten. Hoe gekker, hoe beter.

3. Maak het persoonlijk

woordjes leren mnemotechniek persoonlijk

Gebruik personen, plaatsen en gebeurtenissen uit je eigen leven. Op deze manier kun je het veel makkelijker langdurig onthouden. Ooit op vakantie geweest in Portugal en nu leer je Portugees? Gebruik personen die je ontmoet hebt (obers, hotelpersoneel etc.) en plaatsen waar je geweest bent. Gebruik verder vrienden in combinatie met beroemde personen, of combineer twee mensen uit je persoonlijk leven die elkaar niet (kunnen) kennen (bijvoorbeeld je baas en je buurman).

4. Gebruik het land

woordjes leren mnemotechniek landOm meerdere talen uit elkaar te halen is het erg handig om plaatsen, personen en gebruiken uit een land te verwerken. Gebruik de Eiffeltoren en baguettes voor Franse woorden, gebruik Spaanse voetballers en de Costa voor Spaanse woorden etc.

5. Gebruik kleuren

woordjes leren mnemotechniek kleurJe kunt ook handig gebruik maken van kleuren om bijvoorbeeld de naamvallen te onthouden die bij een werkwoord horen. Het is wel erg belangrijk dat je consistent dezelfde kleuren gebruikt per naamval in zo’n geval. Gebruik bijvoorbeeld altijd een groen voorwerp bij werkwoorden die combineren met de derde naamval, en iets roods bij werkwoorden met de vierde naamval.

Je kunt bijvoorbeeld ook kleuren gebruiken om te onthouden of een werkwoord met hebben of met zijn gecombineerd moet worden (ik heb gedaan vs. ik ben gekomen) in de taal. De combinaties zijn niet altijd hetzelfde als in het Nederlands!

6. Gebruik het juiste geslacht

woordjes leren mnemotechniek geslachtHeeft een taal mannelijke en vrouwelijke woorden? Laat dan alleen mannen of alleen vrouwen in het verhaaltje voorkomen. Voor onzijdige woorden kun je een combinatie van mannen en vrouwen gebruiken, of bijvoorbeeld consistent een dier gebruiken in het verhaaltje.

7. Gebruik het eerste dat in je opkomt

woordjes leren mnemotechniek eerste dat in je opkomtJe wilt zo snel mogelijk een associatie bedenken, probeer niet steeds een nóg betere associatie te bedenken. Het eerste dat in je opkomt is vaak het beste. Mocht je een associatie eventueel ‘vergeten’ zijn, dan zul je zien dat wanneer je hem weer ‘opnieuw’ moet bedenken je binnen een paar seconden bij je eerder bedachte verhaaltje uitkomt. Het verhaaltje zit dan dus wel degelijk ergens verstopt in je langetermijngeheugen, je kon er even alleen niet snel bij.

Een kort verhaaltje om de 7 manieren te onthouden

Waarom niet meteen in de praktijk brengen wat je net gelezen hebt? Je kunt de lijst van 7 manieren hierboven natuurlijk ook onthouden aan de hand van een associatie zelf:

Neem een vriend (3. persoonlijk) die snel kan rennen. Hij wordt overmoedig en daagt de snelste sprinter ter wereld, de Jamaicaan Usain Bolt, uit voor een wedstrijdje. Hij zegt tegen Bolt: “Ik ben sneller dan jij (2. overdrijf), ik daag je uit. Wie als eerste (7. eerste dat in je opkomt) vanaf hier naar Jamaica (4. land) rent, wint. De verliezer moet een jaar lang vrouwenbladen (6. geslacht) lezen en elke dag paarse (5. kleur) kleren dragen. (1. absurd)

Probeer nu eens de 7 manieren op te noemen, waarschijnlijk weet je ze alle 7 in één keer.

Belangrijk: let op de volgorde in je verhaaltje

Het is wel belangrijk om je associatie de goede volgorde mee te geven, anders onthou je het woord verkeerd. Dus in het voorbeeld van de eerste alinea ga je naar Zaventem, en vervolgens bedenkt de vriend dat hij met de tram gaat. En dus niet andersom.

Tot slot

Zoals ik eerder gezegd heb in het artikel over woordjes leren: oefening baart kunst. Na een aantal keer oefenen zul je merken dat je er steeds sneller in wordt. Ikzelf doe er zelden langer dan 10 seconden over om een verhaaltje te verzinnen bij een woord, meestal zelfs minder dan 5 seconden.

Reacties

  1. Jan Brigou says:

    Fantastische website boordevol schitterende inzichten en tips. Van harte bedankt! Keep up the good work!
    jan

Praat gezellig mee!

*