Veelgestelde vragen

Via de email krijg ik regelmatig allerlei verschillende vragen over talen leren. Vragen als “wat kan ik het beste doen?”, “welke boeken zijn het beste?” of “Hoe hou ik talen uit elkaar?”. Hieronder een greep uit deze vragen met bijbehorende antwoorden.

Om de pagina iets overzichtelijker te maken heb ik de vragen ingedeeld in categorieën:

Heb je nog steeds een vraag na het lezen van deze pagina, stuur me dan een email.

Toelichting: Sommige links hieronder zijn zogeheten affiliate links, wat inhoudt dat ik een (kleine) commissie verdien als je beslist het product te kopen. Dit kost je niets extra. Ik raad alleen producten aan die ik zelf gebruik en waarvan ik denk dat je er écht wat aan hebt, en niet omdat ik er geld aan wil verdienen. Spendeer geen geld aan producten die je niet nodig denkt te hebben.

Talen leren

 1. Ik heb geen talenknobbel maar wil wel een taal leren, kan dat?
  • Een taal leren is 90% techniek, 10% talent. Kortom, iedereen kan het leren. Als je écht gemotiveerd bent gaat het je lukken. Vergeet de manier waarop je destijds een taal geleerd hebt. Het enige wat dat bewezen heeft is dat die manier voor jou niet werkte, niet dat je het niet zou kunnen.
 2. Hoe lang duurt het om een taal goed te leren?
  • Ligt een beetje aan de taal natuurlijk. Hoe dichter de taal bij je moedertaal ligt, hoe sneller het gaat. Spaans, Italiaans of Duits duurt een maand of 3 om op (echt) goed niveau te spreken, maar je kunt al na een maand een redelijk niveau hebben. Zie het artikel over snel een taal leren in 3 maanden. Talen die verder van ons afstaan en weinig tot geen overeenkomsten hebben met Nederlands duren langer. Voor Russisch of Arabisch een maand of 6, Chinees langer.
 3. Zijn er taalniveaus? Wat moet ik nastreven?
  • Het CEFR is een richtlijn met beschrijvingen op welk niveau je een taal beheerst, van beginner (A1) tot vergevorderd (C2). B2-C1 (bovengemiddeld-bijna vloeiend) is een prima streven en zou je zo’n 3 maanden moeten kosten. Bij bv. de Assimil boeken staat dit niveau op de voorkant (t/m B2 voor het eerste boek, t/m C1 voor het tweede boek).
 4. Ik heb maar 1 maand, wat kan ik het beste doen?
  • Leer in ieder geval de top-500 woordjes (met behulp van een frequentiewoordenboek), de vervoegingen van de top-20 werkwoorden en leer 100 nuttige standaardzinnen en grammaticazinnen (met behulp van een Lonely planet phrasebook). Oefen in de 3e en 4e week wat met native speakers op Verbling. Als je wat meer tijd te besteden hebt in die ene maand dan zou ik de genoemde aantallen opschroeven naar 1000 woorden, top-50 werkwoorden en 200 nuttige zinnen.
 5. Ik heb weinig tijd, wat kan ik het beste doen?
  • Focus op de belangrijkste zaken (zie antwoord hierboven voor leren in 1 maand) en leer tussen de bedrijven door via laagdrempelige apps als Anki. Zo kun je meerdere keren 2 minuten aan het leren besteden in plaats van langere sessies. Dit raad ik sowieso aan; meerdere korte sessies is efficiënter dan één lange sessie.
 6. Ik heb geen tijd, wat kan ik het beste doen?
  • Geen tijd? Hoeveel uur per dag kijk je TV? Hoeveel minuten per dag ben je aan het wachten op iets (trein/bus/kassa/lift)? Op deze momenten kun je (via Anki app) wat woordjes leren. Veel kleine beetjes tellen op tot iets moois.
 7. Ik heb ooit een taal geleerd, maar ben het meeste weer vergeten. Wat kan ik doen?
  • Gewoon beginnen. Heb vertrouwen, het meeste zit echt nog wel ergens in je hoofd. Ik dacht dat ik dit had met Frans, en toen ik weer woordjes ging leren dacht ik continu “Hé, dat woord ken ik al”.
 8. Wat is beter: zelfstudie of een klassikale cursus?
  • Zelfstudie. Als je in een klassikale cursus zit dan ga je je aanpassen aan het niveau van de langzaamsten en dan ligt het programma min of meer vast. En er zitten veel mensen bij die niet heel erg gemotiveerd zijn en daarmee de voortgang belemmeren. Heb je een groep nodig voor motivatie? Wees eerlijk tegen jezelf en vraag je dan af of je zelf wel genoeg gemotiveerd bent.
 9. Kun je een taal leren zonder leraar?
  • Zeker weten, met name talen die dichter bij het Nederlands liggen. Zie het artikel over een taal leren in 3 maanden. Russisch of Chinees leren is een stuk moeilijker zonder leraar, hier zou ik gezien de tijdswinst eerst zelf een kleine basis leggen en dan toch hulp zoeken.
 10. Ik haal talen door elkaar, wat moet ik doen?
  • Misschien niet het leukste antwoord: je beheerst de talen niet genoeg, je moet nog te veel nadenken terwijl je praat. Ik haal bijvoorbeeld Engels nooit door elkaar met Nederlands, maar soms wel Frans en Russisch (terwijl die niet eens op elkaar lijken…). Mijn Engels is vloeiend, mijn Russisch en Frans minder.
 11. Ik heb moeite met de uitspraak, hoe kan ik dit verbeteren?
  • Ga naar Verbling om te oefenen met native speakers en zeg dat je specifiek je uitspraak wilt oefenen. Wie weet beter hoe het moet klinken dan een native speaker?
 12. Ik wil mijn schrijfvaardigheid verbeteren, hoe doe ik dat?
  • Schrijf een tekst in de taal, maak een (gratis) account aan op lang-8 en dien je tekst in. Binnen korte tijd krijg je suggesties van native speakers, inclusief verbeteringen.
 13. Iedereen spreekt Engels. Waarom zou ik een andere taal leren?
  • Hoe kom je daarbij? Er zijn, ook in de meer ontwikkelde landen, meer mensen die geen Engels spreken dan wel. Als je wilt blijven hangen in obligate gesprekjes met hoogopgeleiden die in de toeristensector werken dan hoef je inderdaad geen andere taal te spreken dan Engels.
 14. Is er een taal die iedereen snel kan leren?
  • Er zijn in het verleden meerdere experimenten gedaan om een universele taal te ontwikkelen die iedereen in de wereld kan leren. De bekendste daarvan is Esperanto, een taal met eenvoudige, voorspelbare grammatica.
 15. Hoe leer je een nieuw alfabet? Is dit moeilijk?
  • Talen als Russisch, Grieks en Koreaans hebben een ander alfabet. Je kunt vrij snel een ander alfabet leren lezen (paar dagen oefenen), maar het duurt een tijdje voordat je het vloeiend kunt lezen. Je kunt per letter de klank aan een plaatje verbinden dat er op lijkt dat met dezelfde klank begint. En dan oefenen (een goede manier is om met westerse/internationale leenwoorden te beginnen).
 16. Zijn er kleine “life hacks” die ik nu al kan uitvoeren?
  • Verander de taalinstellingen van je telefoon, email account etc. (Vergeet niet waar je deze weer terug kunt zetten naar de oorspronkelijke taal!)
  • Download een (gratis) browser extension waarmee je de taal een beetje kunt leren, bv. de MindTheWord browser extension van Google (Chrome browser)
  • Lees je (internationale) nieuws via een app in de taal die je wilt leren

Meer artikelen over talen leren:

Terug naar boven

Materialen

 1. Als je maar €50 zou kunnen uitgeven om een taal te leren, wat zou je kopen?
  • De Anki app (€25 voor iPhone/iPad) om woordjes en zinnen te leren. Als je een Android telefoon hebt is Anki(Droid) zelfs gratis.
  • Een frequentiewoordenboek (€25 – €35), essentieel om je op de juiste woorden te richten.
  • Een Lonely planet phrasebook (€6) voor het leren van handige zinnetjes en wat basisgrammatica.
 2. En €100?
  • Alles hierboven voor €50 +
  • Een goed werkwoordenboek (indien beschikbaar 555 verbs, anders 501 verbs, allebei minder dan €20). De 555 verbs boeken bevatten ook een duidelijke inleiding met wat grammatica. Voor een aantal talen heb ik een top-50 werkwoorden ebook (gratis) gemaakt.
  • Een maand betaalde account voor lang-8 (€7/maand) om schrijfvaardigheid door native speakers te laten corrigeren. Dit zou ik bv. in de 3e maand doen. Voordeel van betaalde account t.o.v. gratis account is dat je teksten sneller gecorrigeerd worden en je meer teksten kunt indienen.
 3. Als je maar 1 app zou mogen gebruiken, welke dan?
  • Zeker weten Anki. Maar dit had ik al duidelijk gemaakt geloof ik.
 4. Wat zijn de beste apps om een taal te leren?
 5. Wat is het beste alles-in-één boek?
  • Als je toch voor een alles-in-één boek wilt gaan dan zou ik het Assimil boek kopen (€35 zonder audio, €75 met audio). Goed niveau, compact, goedgekozen dialogen en alleen de belangrijke grammatica. Voor de populairdere talen bestaan er zelfs 2 niveaus. Helaas beperkt beschikbaar vanuit het Nederlands.
 6. Welk woordenboek kan ik het beste kopen?
  • Je hebt geen “klassiek” woordenboek meer nodig, de online woordenboeken zijn gratis en van hoog niveau. Wordreference is een goede website.
 7. Waar vind ik de beste gratis resources?
  • Online oefenen met native speakers: Verbling.
  • Online door native speakers je teksten laten corrigeren: lang-8.
  • Online woordenboek: Wordreference.
  • Online uitspraak van woorden: Forvo.
  • De native versie van Google Images (dus bv. images.google.it als je Italiaans wilt leren).
 8. Kun je een taal leren zonder maar een euro uit te geven?
  • Tuurlijk kan dat, er is veel gratis online beschikbaar. Maar mijn tijd is me ook wat waard; ik zou altijd een frequentiewoordenboek kopen en de Anki app downloaden (samen ongeveer €50, maar de Anki app is een eenmalige investering).
 9. Wat is de beste software?
  • Als je toch voor software wilt gaan: Rosetta Stone. Zit goed in elkaar, maar gaat mij te langzaam en je moet elke keer weer achter je computer gaan zitten.
 10. En luistercursussen?
  • De beste luistercursussen zijn van Pimsleur, maar die zijn wel erg prijzig: ongeveer €300 per niveau van 30 lessen, voor sommige talen bestaan er 4 niveaus. Het niveau is erg goed, maar ik vind het te duur.
 11. Waar vind ik interessante boeken in het Duits, Spaans, Italiaans, Frans etc.?
 12. Wat is het beste boek over talen leren?
  • De taalhacker van Gabriel Wyner is een goed boek. Is praktisch en zijn methode komt grotendeels overeen met wat ik op deze website zeg.
 13. Waar kan ik uitspraak van woorden horen?
  • Forvo. Als je een (gratis) account aanmaakt dan kun je de uitspraak ook nog eens downloaden als mp3-bestand.
  • Google Translate, klik na het tikken van het woord op het luidsprekertje. Kan wel beetje “computerachtig” klinken in sommige gevallen.
 14. Waar kan ik met native speakers oefenen?
  • Verbling, en het kan nog gratis ook. Ze hebben eventueel ook betaalde lessen met leraren.

Meer uitgebreide beschrijvingen kun je lezen in het artikel De beste boeken, apps en sites om een taal te leren.

Terug naar boven

Spaans leren

 1. Wat is het moeilijkste aan Spaans leren?
  • De werkwoordsvormen en welke wanneer te gebruiken.
 2. En het makkelijkste?
  • Veel woorden komen overeen met Engels en Frans of zijn ervan af te leiden.
  • Geen naamvallen.
 3. Wat zijn de beste boeken om Spaans te leren?
 4. En websites?
 5. Is Spaans in Spanje hetzelfde als in Zuid-Amerika?
  • Nee. In Zuid-Amerika hebben ze in sommige gevallen andere woorden, en de uitspraak verschilt behoorlijk van land tot land. Argentijns Spaans klinkt anders dan Mexicaans Spaans.
 6. Ik spreek al Frans/Italiaans/Portugees. Is dat een voordeel?
  • Zeker. Met name Portugees komt vrij sterk overeen met Spaans (met name geschreven). De kunst is vooral om ze niet door elkaar te gaan halen.
 7. Ik was op school slecht in Frans. Kan ik Spaans leren?
  • Natuurlijk. Spaans is wat mij betreft een makkelijkere variant van Frans.

Meer artikelen over Spaans leren:

Terug naar boven

Italiaans leren

 1. Wat is het moeilijkste aan Italiaans leren?
  • Net als bij bv. Spaans hebben ze wat afwijkende werkwoordsvormen t.o.v. het Nederlands.
 2. En het makkelijkste?
  • Veel woorden komen overeen met Engels, Frans en Spaans of zijn eruit af te leiden.
  • Italiaans is veel makkelijker te volgen dan Spaans of (met name) Frans, woorden worden duidelijker uitgesproken.
 3. Wat zijn de beste boeken om Italiaans te leren?
 4. En websites?

Meer artikelen over Italiaans leren:

Terug naar boven

Engels leren

 1. Wat is het moeilijkste aan Engels leren?
  • Engels écht foutloos spreken. Bijvoorbeeld de juiste werkwoordsvorm gebruiken.
  • De zinsvolgorde kan voor Nederlanders soms contra-intuïtief zijn.
 2. En het makkelijkste?
  • Geen naamvallen, geen geslachten.
 3. Wat zijn de beste boeken om Engels te leren?

Terug naar boven

Duits leren

 1. Wat is het moeilijkste aan Duits leren?
  • Duits is makkelijk te begrijpen, maar tegelijkertijd moeilijk foutloos te spreken. Ze gebruiken bijvoorbeeld in veel gevallen andere werkwoordcombinaties in uitdrukkingen. Letterlijk vanuit het Nederlands vertalen gaat vaak nét fout.
  • De naamvallen… Leer deze niet vanuit de grammatica, maar gebruik handige standaardzinnen.
 2. En het makkelijkste?
  • Ze hebben erg veel woorden gemeenschappelijk met Nederlands.
 3. Wat zijn de beste boeken om Duits te leren?
 4. En websites?
 5. Hoe zit het met Duits in Zwitserland en Oostenrijk?
  • De uitspraak is best wel anders, in sommige gevallen moeilijker te volgen dan in Duitsland.

Meer artikelen over Duits leren:

Terug naar boven

Frans leren

 1. Wat is het moeilijkste aan Frans leren?
  • De uitspraak. En het kunnen verstaan van een Fransman als die op normale (lees: hoge) snelheid gaat praten.
  • Samenvoegingen als “qu’est-ce que c’est”. Dit begrijpen, herkennen en zelf toepassen kost veel tijd en oefening.
 2. En het makkelijkste?
  • Veel woorden komen overeen met Engels, maar worden anders uitgesproken.
 3. Wat zijn de beste boeken om Frans te leren?
 4. En websites?
 5. Hoe zit het met Frans dat ze spreken in Afrika?
  • Afrikaans-Frans is veel beter te volgen; je kunt de losse woorden veel beter herkennen doordat ze de woorden duidelijk uitspreken en minder in elkaar laten overgaan zoals in Frankrijk.

Terug naar boven

Russisch leren

 1. Wat is het moeilijkste aan Russisch leren?
  • Russisch is niet makkelijk, je hebt vrij weinig houvast aan Westerse talen, zowel de structuur als de woorden zijn écht anders.
  • 6 naamvallen (de eerste 4 komen overeen met Duits, de 5e en 6e naamval zijn vrij eenvoudig).
  • Aspectparen. Het Russisch heeft 2 zogeheten aspectparen om de functie van een werkwoord aan te geven. Er zijn bv. 2 verschillende werkwoorden voor “lezen”, die allebei iets anders aangeven/betekenen. En dit geldt voor ieder werkwoord…
  • Je hebt relatief veel vocabulaire nodig voor je je kunt redden.
 2. En het makkelijkste?
  • Geen lidwoorden (maar wel degelijk meerdere geslachten).
  • Werkwoordsvervoegingen zijn vrij regelmatig.
 3. Wat zijn de beste boeken om Russisch te leren?
 4. En websites?
 5. Is het Russische alfabet moeilijk te leren?
  • Het valt heel erg mee. Het alfabet heeft 33 letters, een aantal zijn identiek aan het onze (bv. “m”, “e”, “t”). Ze hebben ook letters die wij ook hebben maar dan juist een andere uitspraak hebben (bv. hun “p” wordt uitgesproken als “r”), dat kan in het begin verwarrend zijn. En ze hebben een aantal letters die wij niet kennen (bv. meerdere “sh”-klanken).
 6. Waarom zou ik Russisch leren?
  • Rusland is een belangrijke handelspartner van Nederland en heeft een interessante cultuur. Veel voordeel van de taal zelf heb je verder niet als je niets met Rusland wilt doen.
 7. Hoe zit het met andere Oost-Europese talen?
  • Oekraïens heeft wel veel weg van Russisch, maar het klinkt wel anders. In Oost-Europa begrijp ik wel veel losse woordjes, maar ik kan geen gesprekken voeren. Mensen spreken er over het algemeen ook geen Russisch; de oudere generatie moest het leren maar vertikte het vaak en de jongere generatie is op West-Europa gericht.
  • Russisch is een Slavische taal, en lang niet alle Oost-Europese talen zijn Slavisch: Roemeens is een Romaanse taal en lijkt meer op Spaans, Hongaars en Albanees zijn gevallen apart.

Terug naar boven

Zweeds leren

 1. Wat is het moeilijkste aan Zweeds leren?
  • Zweeds heeft wat extra letters, zoals de å (ongeveer uitgesproken als “ao”) en wat lettercombinaties die onverwacht uitgesproken worden. Zo wordt “ka” uitgesproken zoals je verwacht, maar “kö” wordt uitgesproken als “sju” (dus geen k).
 2. En het makkelijkste?
  • De grammatica! Geen werkwoordsvervoegingen, weinig onregelmatigheden. Geen naamvallen. Geen andere ingewikkelde werkwoordstijden.
  • Veel woorden komen overeen met Duits of lijken erg op Nederlands (soms iets anders uitgesproken).
 3. Wat zijn de beste boeken om Zweeds te leren?
  • Er is helaas niet zo veel beschikbaar voor Zweeds, geen frequentiewoordenboek en weinig ander materiaal. Wel goed is het Assimil boek Schwedisch ohne Mühe, maar dat is wel vanuit het Duits. In principe heb je alleen dit boek nodig, Zweeds is niet zo moeilijk.
 4. En websites?
  • Een website waar ikzelf wat aan gehad heb is 8sidor, een nieuwssite waar ze alle artikelen op begrijpelijk niveau hebben aangepast voor mensen die de taal net zijn gaan leren. Na een maandje moet je wel overgaan naar de “normale” Zweedse nieuwssites.
  • Online woordenboek Zweeds-Engels
  • Zweedse Google Images
 5. Waarom zou ik Zweeds leren?
  • Buiten Zweden heb je er niet heel veel aan, maar als je Zweeds spreekt kun je Noors en Deens vrij aardig volgen. Zweeds is de meestgesproken Scandinavische taal.
 6. Hoe zit het met andere Scandinavische talen?
  • Als je Zweeds spreekt dan kun je Noors goed volgen, zowel gelezen als gesproken. Deens is moeilijker te volgen, maar geschreven gaat het vrij aardig.

Terug naar boven

Over sneleentaalleren.nl

 1. Waarom ben je de site begonnen?
  • Ik heb een passie voor talen leren en voor zogenaamde “life hacks” (zaken efficiënter aanpakken). Ik merkte dat ik veel van mijn opgedane ervaringen deelde met mensen om me heen en dat ze dit interessant vonden. Ik kreeg regelmatig de vraag: “Waarom deel je deze kennis niet met meer mensen?”. Inderdaad.
 2. Heb je ook een boek?
 3. Geef je cursussen?
  • Nee. Ik sluit niet uit dat ik dit in de toekomst ga doen, maar op dit moment niet.
 4. Ik wil graag op de hoogte gehouden worden, hoe kan dat?

Terug naar boven

Nonnen in Vught

 1. Hoe lang duurt het? Wat is het concept?
  • De cursus duurt van maandag t/m vrijdag en bestaat uit blokken van 50 minuten één-op-één les met een leraar, afgewisseld met 50 minuten zelfstudie. Per dag heb je 4 van zulke blokken. Je bent de hele tijd omringd met de taal, zelfs tijdens de lunch en diner praat je de taal met medecursisten en (soms) leraren.
 2. Hoeveel kost het?
  • De cursus zelf kost rond de €3500 (prijs mei 2013) voor een week, exclusief hotel. Het is een intensieve cursus, een hotel is aan te raden als je niet in de buurt van Vught woont. Ze hebben deals met wat hotels in de buurt waar meerdere cursisten verblijven.
 3. Wat voor materiaal gebruiken ze?
  • Ze ontwikkelen alles zelf, ze gebruiken geen boeken die je in de winkel kunt kopen. Dit vond ik jammer, omdat ik me wilde voorbereiden. Je krijgt een grote multomap met oefeningen en uitleg, en er is een mediatheek waar je oefeningen kunt doen.
 4. Wat voor niveau is het? Wat kan ik verwachten?
  • Het niveau wordt individueel vastgesteld. Als je je goed voorbereidt dan kun je mooie resultaten behalen, als je er heengaat met een houding van “ik zie wel” dan haal je er veel te weinig uit.
 5. Wat kan ik zelf doen ter voorbereiding?
  • Bijna iedereen komt vrijwel onvoorbereid naar de cursus, wat ik echt niet begrijp. Het scheelt heel erg als je thuis al wat woordjes hebt geleerd, wat zinnen hebt doorgenomen en als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt verbeteren. Ik raad aan een frequentiewoordenboek en een phrase book te bestuderen voor je naar de cursus gaat. Op deze manier ben je meteen vanaf dag 1 op de cursus bezig met leren, i.p.v. waardevolle tijd te verliezen met “er weer in te komen”. Voor meer concrete boeken en apps zie de sectie Materialen hierboven.

Lees meer uitgebreide verhalen over mijn ervaringen bij de Nonnen in Vught

Terug naar boven