Mijn week bij de nonnen in Vught – De voorbereiding

Vrijwel iedereen die naar een taalcursus gaat, gaat er onvoorbereid heen. Dit geldt ook voor verreweg de meeste mensen die naar de nonnen in Vught gaan. Dit is zonde, want met een goede voorbereiding kun je veel meer uit de taalcursus zelf halen. En dan bedoel ik écht veel meer.

De meerwaarde die de taalcursus in Vught heeft is dat je aan native speakers elke vraag kunt stellen die je hebt. Het is dan ook zonde om de tijd die je daar hebt te gebruiken voor zaken die je makkelijk thuis had kunnen doen.

Ikzelf ging erheen voor Duits en sprak al aardig wat Duits. Het was alleen een beetje weggezakt… Ik maakte heel veel ‘kleine’ fouten. Tijdens mijn intakegesprek werd dit vrij duidelijk; de potentie was er wel, het kwam er alleen niet helemaal uit.

Ik vroeg om wat voorbereidingsmateriaal, wat ik helaas niet gekregen heb. Daarom heb ik maar mijn eigen plan getrokken en gedaan wat ik voor een taal doe die ik vanaf nul moet leren (zoals ik met Spaans, Zweeds en Italiaans gedaan heb). Maar dan wat sneller natuurlijk.

Hieronder beschrijf ik wat ik zoal gedaan heb om me voor te bereiden. Tijdens de week heb ik vrijwel alleen maar dingen gedaan die je (bijna) niet uit een boekje kunt halen.

Woordjes leren

Vocabulary is king. Zodra ik een nieuwe taal leer begin ik meteen vanaf dag één met woordjes leren. Als het beschikbaar is voor de taal koop ik een frequentiewoordenboek en begin ik simpelweg vanaf bladzijde 1.

Duits was voor mij een bijzonder geval, omdat ik de taal in principe al sprak (met veel fouten). Dit betekende dat de top-250 woorden voor mij absoluut geen geheimen kende, maar daarna was er toch best een aantal woorden die ik niet (actief) kende, meer dan ik vooraf verwachtte. Zodra ik een woord niet meteen wist voegde ik dit toe aan mijn lijst in de geweldige app Anki.

Ik bleek zo’n 40% van de woorden in de top-2000 niet (actief) te kennen. Dat wil zeggen dat ik ze in veel gevallen wel begreep, maar niet zelf zou gebruiken als ik iets in het Duits wil zeggen. Doordat ik deze woorden met behulp van slim herhalen in Anki heb geoefend, merkte ik dat ik veel makkelijker uit mijn woorden kwam bij het praten in Vught. Het verschil tussen mijn intakegesprek en de eerste cursusdag was gigantisch.

Veelgebruikte werkwoorden herhalen

Dit is niet per se het leukste klusje, maar wel bijzonder nuttig. De top-50 werkwoorden heb ik ook in Anki gezet. Als je de top-50 werkwoorden makkelijk en snel kunt vervoegen dan is de rest van de taal meer van hetzelfde.

Ik had erg veel moeite met het gebruik van de hulpwerkwoorden, ik wist vaak niet welke ik moest gebruiken in welke situatie. Dit hebben we in Vught veel geoefend. Maar het vervoegen zelf ging erg soepel, dit had ik thuis al voorbereid.

Zinnen die vaak voorkomen herhalen

Iets wat ik ook altijd doe als ik een nieuwe taal leer is een klein phrasebook kopen, zo’n boekje met veelgebruikte zinnen. Ik heb er inmiddels een paar uitgeprobeerd voor de verschillende talen, maar de Lonely Planet boekjes zijn toch wel mijn favoriet. Het kost vrijwel niets, is compact, maar bevat wel een hoop nuttige zinnen.

Tijdens mijn week in Vught heb ik samen met een van de docenten 12 zinnen geconstrueerd die alle Duitse naamvallen bevatten (zie het artikel Duitse naamvallen in 12 zinnen). Als je deze 12 zinnen “kunt dromen” dan zul je merken dat je veel makkelijker praat.

Een Duits boek lezen

Voor ik naar Vught ging heb ik de Duitse vertaling van een boek gekocht dat ik al graag wilde lezen, in mijn geval een boek uit de Bourne-reeks (veel actie). Op deze manier kwam ik ook iets meer in de stemming en werd ik op een manier blootgesteld aan Duits zonder dat het me veel extra inspanning kostte; ik wilde het boek toch al lezen.

Al met al kostte alles hierboven me gemiddeld ongeveer een uur in totaal per dag (niet aaneengesloten). Nogmaals, het was de tijdsinvestering meer dan waard.

Volgende post: De cursusweek zelf in 18 bevindingen

Praat gezellig mee!

*