Mijn week bij de nonnen in Vught – Het eindoordeel

Zoals je hebt gemerkt ben ik over het algemeen erg positief, de kwaliteit van de cursus is erg hoog. Maar de kosten zijn ook hoog: je bent een hele werkweek van huis en 3500 euro (exclusief hotel) is ook niet mis.

Is het de investering in tijd en geld waard? 

Voor mijn antwoord op deze vraag maak ik onderscheid tussen twee situaties: je begint (vrijwel) vanaf nul of je beheerst de taal al op een redelijk niveau.

Voor mensen die vanaf nul beginnen in een taal

Zonder enig niveau in de taal of zonder enige voorbereiding naar Vught gaan is echt zonde.

Met name in het begin, als je net start met een taal, kun je heel veel progressie boeken zonder enige begeleiding van een docent. Een docent kan je natuurlijk wel op weg helpen, maar in het begin ligt de nadruk toch vooral op zaken waar je een docent niet per se bij nodig hebt: veel woordjes leren en de basisgrammatica onder de knie krijgen.

Een docent kan hier relatief weinig aan toevoegen, dit zijn zaken die je vooral zelf moet doen. En dat kan prima door middel van gerichte zelfstudie.

Als ik zie hoeveel ik met zelfstudie in de eerste 40 uur kan bereiken dan zou ik aanraden om dat eerst te doen.

Mijn 40 uur heb ik dan ook niet in één week gepropt zoals in Vught, maar over een langere periode van ruim een maand uitgesmeerd. Hierdoor ben je een groter gedeelte van de tijd ‘scherp’ en is je leerwinst per uur gemiddeld veel hoger.

Ook is de kostenbesparing groot; voor minder dan €100 heb je alle leermiddelen in huis om snel op een goed niveau te komen.

Mijn advies: eerst zelfstudie, daarna eventueel alsnog naar Vught (afhankelijk van je gewenste eindniveau)

Voor mensen die de taal al een beetje spreken

In een later stadium, als je een zogenaamd ‘plateau’ hebt bereikt, dan kan een docent juist van extreme toegevoegde waarde zijn.

Dit is vooral wanneer je zelf niet precies beseft waar het aan ligt, of niet precies weet welke fouten je maakt. Een boek of app kan je in deze fase maar beperkt helpen, het kunnen vragen aan een native speaker docent is in deze fase van grote meerwaarde.

Het levert ook tijdswinst op: de docenten kunnen snel en vaak ter plekke bepalen waar je nog mee moet oefenen. Je kunt zo in korte tijd alle ‘gaten opvullen’. Iedereen heeft andere gaten in zijn kennis en wat ik erg goed vind aan Vught is dat ze een persoonlijk leerpad voor je en met je uitstippelen.

Mijn advies: als je een hoog eindniveau nastreeft en je hebt voorbereid dan kan de cursus in Vught van extreme toegevoegde waarde zijn.

Nog een algemeen advies: als je gaat en niet in de buurt van Vught woont, ga dan in een hotel in de buurt. De cursus is erg intensief, en begint vroeg (8.20u).

Op het moment dat ik ging hadden ze package deals met twee hotels in de buurt (een goedkopere en een duurdere). Vrijwel alle cursisten die niet uit Brabant kwamen zaten in een van deze twee hotels, en je wordt met de bus gehaald en gebracht door het instituut.

Toch nog vragen over de cursus? Meer veelgestelde vragen en antwoorden over de Nonnen in Vught

Reacties

 1. Super info bedankt!
  Ik bracht mijn student 4 dagen naarmijn tante in Kent om haar Engels te helpen- geen studie maar absorberen, genieten en relaxen met het taal. Ze kwam eindelijk over haar zelfvertrouw drempel en hield haar examen!

 2. Laurens H says:

  Leuke site Tristan, heb het met veel plezier gelezen. Misschien iets voor de toekomst om mijn Frans te perfectioneren, tot die tijd houd ik het bij met een avondcursus, een boek en AnkiApp. Heb het DELF B2 examen gelukkig al op zak!

 3. Roberta Slaap says:

  Met erg veel plezier jouw indruk en verslag van ‘de nonnen in Vught’ gelezen.
  Goede informatie, was al lang erg benieuwd naar hoe ‘ze’ het in Vught doen.
  Bedankt! Ennuh… hoe is verder gegaan met jouw Duits? 🙂

  Bedankt ook voor de fijne e-books.
  Spreek zelf 7 talen op hoog niveau (auto-didact) ben in Spanje waar ik woon o.a docent Engels als 2e taal (Cambridge gecertificeerd!) en jouw e-books zijn super!
  Leuk!! Zit met een big smile te genieten van jouw site, Apps en links ga ik allemaal nog even bekijken nu.

  Un saludo cordial

  • Tristan Bains says:

   Dank je wel!
   Met mijn Duits gaat het prima, heb na de cursus nog een tijdje het frequentiewoordenboek doorgenomen (wat ik ook al als voorbereiding had gedaan). Het is vooral een kwestie van blijven spreken, daar zou ik best wat meer tijd voor kunnen vrij maken 😉

 4. Herman Bodewes says:

  Erg goede recensie, dank je wel, ik was op zoek naar wat objectieve info!

Praat gezellig mee!

*